Gezicht op de rijstvelden in centraal Bali

Meer over Bali

Balinese bruiloft: onze vrienden I Gusti Nyoman Kantun en Ni Gusti Ayu Juliati

Een integraal onderdeel van de vakantie die wij kunnen bieden zijn de overige attracties van Bali. Op de volgende pagina's staan, wat wij denken, de belangrijkste attracties van Bali die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in een duikvakantie, waardoor het meer dan alleen een duikvakantie wordt.
We hebben ze onderverdeeld in 4 pagina's zie: Cultuur, Natuur, Activiteiten en Meer te doen..
Elke pagina bevat verschillende categorieën, elk van hen weergegeven door een symbool. Sommigen van hen zullen verderop in de tekst onder de kaart van Bali worden toegelicht. Als je eroverheen beweegt spring je daar direct naar toe.
Anderen symbolen vertellen alleen de naam van de plaats. Afhankelijk van de interesses zijn ze handig om te bepalen hoe u ze het beste kan verwerken in een reisschema....

Bali heeft inderdaad veel te bieden en een van de attracties zijn de speciale "ceremonie's" op dit eiland. Deze kunnen van invloed kunnen zijn op het reisschema, om ze te kunnen zien of juist om ze te voorkomen.
Op sommige speciale dagen zijn winkels en/of restaurants gesloten en komt het normale leven op het eiland tot stilstand.

Nyepi of stilte dag, het nieuwe jaar voor de Balinezen, is een heel speciale dag om rekening mee te houden. Op deze dag ligt het leven stil en voor 24 uur gebeurt er niets op het eiland. Er is geen luchtvaart, de wegen zijn verlaten en iedereen moet binnenshuis blijven met weinig of geen licht en geluid. Dit geldt ook voor alle bezoekers van dit eiland! Lees meer over Nyepi op deze pagina.

Beste tijd om te gaan

Het weer in Bali volgt de normale cyclus van natte- en droge seizoen , met meer neerslag in het zuiden dan in het noorden of oosten van het eiland. Klik hier voor meer gedetaileerde weergrafieken.

Speciale dagen op Bali

De Balinezen gebruiken verschillende kalenders. Voor zakelijke- en overheidsdoeleinden gebruiken ze, net als wij, de Gregoriaanse kalender.

Balinese jongen op weg naar een ceremonie

Voor de eindeloze stoet van heilige dagen, tempel verjaardagen, feesten, heilige dansen, het bouwen van huizen, huwelijksceremonies, dood en crematie processen en andere activiteiten die Balinese leven te bepalen, gebruiken de Balinezen twee andere kalender-systemen.
De eerste is de Pawukon, van het woord wuku (week) en bestaat uit 30 weken vanaf Sinta, de eerste wuku en eindigt met Watugunung. Deze Pawukon is een 210-daagse rituele kalender, overgebracht vanuit Java in de 14e eeuw, en is een complexe cyclus van numerologische overeenkomsten dat de basis vormt voor de rituele activiteiten op Bali.
De tweede heet Sasih, een parallel systeem van Indiase afkomst, en is een twaalf maanden kalender die begint met de lente-equinox en is even belangrijk om te bepalen wanneer respect aan de Goden dient te worden betuigd.

Zoals u zult begrijpen zijn er dus talloze ceremonies op Bali. Voor het plannen van de vakantie zijn de volgende datums de meest belangrijke:

Inclusief de Ramadan and Eid ul-Fitr dagen, omdat dit ook Nationale feestdagen zijn.

Voor 2022:

Dag Datum Speciale dag
Donderdag 03 Maart Nyepi (Caka jaar 1944)
Zaterdag 02 April start Ramadan
Zondag 01 Mei einde Ramadan - start Eid Al-Fitr
Woensdag 08 Juni Galungan
Zaterdag 18 Juni Kuningan
Maandag 17 Augustus Nationale Onafhankelijkheidsdag

Voor 2023:

Dag Datum Speciale dag
Woensdag 4 Januari Galungan
Zaterdag 14 Januari Kuningan
Maandag 22 Maart Neypi (Caka year 1945)
Donderdag 23 Maart start Ramadan
Vrijdag 21 April einde Ramadan - start Eid Al-Fitr
Woensdag 2 Augustus Galungan
Zaterdag 12 Augustus Kuningan
Donderdag 17 Augustus Nationale Onafhankelijkheidsdag

Voor 2024:

Dag Datum Speciale dag
Woensdag 28 Februari Galungan
Zaterdag 9 Maart Kuningan
Zondag 10 Maart start Ramadan
Maandag 11 Maart Nyepi (Caka jaar 1946)
Woensdag 10 April einde Ramadan - start Eid Al-Fitr
Maandag 17 Augustus Nationale Onafhankelijkheidsdag
Woensdag 25 September Galungan
Zaterdag 5 Oktober Kuningan

De Galungan ceremonie

Eén van de belangrijkste festivals van Bali, Galungang, viert de terugkeer van de Balinese goden en tot goden verheven voorouders naar Bali. Balinese gezinnen zullen hun verwelkomen en vermaken met gebeden en offers, ceremonies met als doel het reinigen en opnieuw in balans brengen van de verschillende energiestromen op het eiland. Galungan duurt 10 dagen waarin men, onder andere, in elk dorp Barong dansen van tempel naar tempel houd.
De oorsprong van Galungan is nog steeds een raadsel, maar in wezen is dit het begin van de week waarin de goden en voorouders afdalen naar de aarde en het goede wint van het kwade.

De Kuningan ceremonie

Dit festival wordt gehouden op de elfde dag na de start van Galungan en betekent de afsluiting hiervan. Op deze dag worden speciale offers gemaakt van gele rijst en andere gerechten, terwijl elk familiehuis en de tempels versierd worden met ornamenten.
Dit is de dag dat de goden die tijdens Galungan naar de aarde afdaalden, weer terugkeren naar de hemel.

Hari Raya Nyepi - Nyepi ceremonie

'Ogoh-Ogoh' viering; strijd tussen goed en kwaad

Dit is het Hindoestaans nieuwjaar, de dag van de Stilte, in de Balinese Sasih kalender.
De vooravond van Nyepi valt op de nacht van de nieuwe maand van de lente-equinox, rond maart / april, en opent een nieuw jaar van het Saka Hindu tijdperk dat begon in 78 AD.

De datum voor Nyepi verandert elk jaar en er is niet een constant aantal dagen tussen elke Nyepi zoals er is tussen Galungan en Kuningan.
De grootste vieringen worden gehouden op Bali maar ook in Balinese Hindoe-gemeenschappen in de rest van Indonesië.


Verklede meisjes klaar voor de Ogo Ogo optocht

De voorbereidingen op de vooravond, genaamd Tawur Kesanga, starten reeds maanden van te voren. De jeugdorganisaties, Seka Teruna, van de lokale banjars maken praalwagens met Ogoh-Ogoh's (boze geesten), grote poppen met meestal als thema de strijd tussen Goed en Kwaad.

Op de dag voor Nyepi worden de dorpen gereinigd en voedsel gekookt voor de komende twee dagen. Op de avond zelf start men met het maken van lawaai, loopt men rond met brandende fakkels en worden de Ogoh-ogoh's in de brand gestoken om de Bhuta Kala, de boze geesten, uit hun leven te verdrijven. Deze optocht is zeker de moeite waard om mee te maken als je in Bali bent. De volgende dag verlaten de Balinezen niet hun huizen, koken ze niet, houden ze zich stil en is alles donker.

De straten zijn verlaten in de hoop de kwade geesten te overtuigen het eiland te verlaten, omdat er niemand meer is die ze kunnen lastigvallen. De enigen die worden toegelaten op straat zijn de Pecalangs, de traditionele Balinese "veiligheiddienst", gekleed in een zwart uniform en een kris in hun sash. Zij controleren de straten voor de veiligheid maar ook om te voorkomen dat men de stilte van Nyepi verstoort.

Dit betekent dat als je Bali bezoekt tijdens deze dagen, je verplicht bent om deze maatregelen te eerbiedigen!