Tulamben: uitzicht over de baai 

Tulamben

Private villa at the beach

Dit kleine dorpje aan de noordoost kust is een van de meest populaire duikplaatsen op Bali door de aanwezigheid van het bekende wrak de US Liberty wat dagelijks vele duikers trekt.
Tulamben ligt 15km ten noorden van Amed aan de voet van Gunung (berg) Agung, een stratovulkaan, die met 3142m de hoogste berg op Baili is.
Nederlanders noemden de berg vroeger de Piek van Bali.


De laatste uitbarsting was in 1963 waarbij enkele dorpen verwoest werden en naar schatting 1600 mensen om het leven kwamen. Deze vulkaan domineert de omgeving en heeft een grote invloed op het klimaat waardoor het noorden tijdens de droge periode vrij dor is.

Het gebied rondom de Gunung Agung is bezaaid met grote rotsblokken uitgespuwd tijdens vulkanische erupties.
De naam Tulamben komt van Batulambih, wat letterlijk veel stenen betekent.
Het dorp heeft een wekelijkse markt, interessant om te bezoeken, en er is de mogelijkheid om de vulkaan
de Gunung Agung te beklimmen.

De meeste toeristen prefereren Amed over Tulamben, maar serieuze duikers willen hier graag een paar overnachtingen maken.
Er liggen een aantal duikresorts direct aan het strand met de duikplaatsen in de baai op loop afstand, zodat men 's ochtends zo het water in kan lopen om te beginnen aan de eerste duik.
U kunt verblijven in een van de duikresorts gelegen aan het strand of kiezen voor een van de prive-villa's verderop langs de weg (zie foto), wat u ook wilt wij kunnen het regelen.

Duik condities Tulamben

De meeste duikplaatsen in dit gebied zijn kantduiken rechtstreeks toegankelijk vanaf het strand wat bestaat uit vulkanische stenen en zwart zand.
Op een diepte van ongeveer 6 meter veranderd de zeebodem van steen naar zand.
Er is een overvloed aan zeeleven in dit gebied met vele soorten koralen, sponzen, gorgonen en rifvissen.
Een greep uit de collectie: roggen, zeenaalden, bokserkrabben, murenen, "garden eels", papegaaivissen, doktersvissen, koraalvlinders, sepia's, makrelen, baracuda's, witpuntrifhaaien kortom teveel om op te noemen.

Oriental Sweetlips at the wreck-Plectorhinchus orientalis

Het duiken hier is een bron van inkomsten voor de lokale bewoners en daardoor vind de lokale visserij plaats ruim buiten de baai.

De beste omstandigheden om in Tulamben te duiken zijn van eind maart tot juli en de maanden oktober en november. Dit is tijdens de zuid-oost moesson die verantwoordelijk is voor het droge seizoen.
Tijdens deze periode kan er een zicht zijn van meer dan 30 meter!
Klik hier voor de gedetailleerde weerkaart.