Tulamben: uitzicht over de baai 

Tulamben

Tulamben baai

Dit kleine dorpje aan de noordoost kust is een van de meest populaire duikplaatsen op Bali door de aanwezigheid van het bekende wrak de US Liberty wat dagelijks vele duikers trok.
Het aantal dagduikers is sinds november 2017 afgenomen door aktiviteit van de vulkaan - dit maakt het duiken hier weer een stuk aantrekkelijker.
Tulamben ligt 15km ten noorden van Amed aan de voet van Gunung (berg) Agung, een stratovulkaan, die met 3142m de hoogste berg op Bali is.

De voor nalaatste uitbarsting was in 1963 waarbij enkele dorpen verwoest werden en naar schatting 1400 mensen om het leven kwamen. De Agung vulkaan is sinds 10 augustus 2017 weer aktief geworden met de eerste eruptie op 21 november 2017. Tijdens de tweede uitbarsting op 26 november 2017, is het vliegveld twee dagen gesloten geweest en in juni 2018 werd het vliegveld wederom gesloten.
Van januari tot september 2021 produceerde de vulkaan wit gas en stoomwolken. Op 13 september 2021 is de alarmstatus teruggebracht naar I (op een schaal van 0 tot 4).

Agungs eerste uitbarsting - 21 november 2017

Deze vulkaan domineert de omgeving en heeft een grote invloed op het klimaat waardoor het noorden tijdens de droge periode vrij dor is. Het gebied rondom de Gunung Agung is bezaaid met grote rotsblokken uitgespuwd tijdens vulkanische erupties.
De naam Tulamben komt van Batulambih, wat letterlijk veel stenen betekent.
Het dorp heeft een wekelijkse markt, interessant om te bezoeken, en als de alarmstatus opgeheven wordt is er de mogelijkheid om de vulkaan
de Gunung Agung te beklimmen.

De meeste toeristen prefereren Amed over Tulamben, maar serieuze duikers willen hier graag een paar overnachtingen maken.
Er liggen een aantal duikresorts direct aan het strand met de duikplaatsen in de baai op loop afstand, zodat men 's ochtends zo het water in kan lopen om te beginnen aan de eerste duik.

Duik condities Tulamben

De meeste duikplaatsen in dit gebied zijn kantduiken rechtstreeks toegankelijk vanaf het strand wat bestaat uit vulkanische stenen en zwart zand.
Op een diepte van ongeveer 6 meter veranderd de zeebodem van steen naar zand.
Er is een overvloed aan zeeleven in dit gebied met vele soorten koralen, sponzen, gorgonen en rifvissen.
Een greep uit de collectie: roggen, zeenaalden, bokserkrabben, murenen, "garden eels", papegaaivissen, doktersvissen, koraalvlinders, sepia's, makrelen, baracuda's, witpuntrifhaaien kortom teveel om op te noemen.

Oriental Sweetlips at the wreck-Plectorhinchus orientalis

Het duiken hier is een bron van inkomsten voor de lokale bewoners en daardoor vind de lokale visserij plaats ruim buiten de baai.

De beste omstandigheden om in Tulamben te duiken zijn van eind maart tot juli en de maanden oktober en november. Dit is tijdens de zuid-oost moesson die verantwoordelijk is voor het droge seizoen.
Tijdens deze periode kan er een zicht zijn van meer dan 30 meter!
Klik hier voor de gedetailleerde weerkaart.

Duik omstandigheden zijn hier over het algemeen goed voor ieder niveau van duikers.
Veel duik ondernemers uit het zuiden organiseren dagduiken naar Tulamben speciaal voor het wrak de USAT Liberty Glo, waardoor deze duikplaats rond 8:30 uur 's ochtends al gigantisch druk kan zijn.

Wij raden mensen altijd aan om ten minste 1 overnachting in Tulamben, of dichtbij dit dorp, te maken, zodat je voor 8 uur op het wrak kunt duiken en ook de mogelijkheid hebt om een nachtduik hier te maken.

Meeste haai soorten worden bedreigt met uitsterven....
Wat alle mensen, maar met name duikers, moeten weten over de haaien populatie.

Duikplekken Tulamben

Gebruik de kaart om naar de duikplekken te springen:
Tulamben dive sites

USAT Liberty Glo wreck - [1]

De USAT Liberty Glo, gestrand tijdens de Tweede Wereldoorlog in de baai en tijdens de uitbarsting van de Gunung Agung in 1963 door een lavastroom in zee geduwd, is een van de meest eenvoudige wrakduiken ter wereld.

De Liberty ligt slechts 30 meter uit de kust en parallel aan het strand op een diepte tussen 6 en 29 meter.
Stroming is meestal mild tot matig met een zicht tussen 10 en 25 meter.
Dit 128 meter lange wrak is volledig bedekt met koralen en zeewieren en is de thuisbasis voor een grote verscheidenheid aan leven.
Vaak kan je een gigantische school met makrelen zien die als een draaikolk boven het wrak cirkelen.
Een nachtduik op het wrak is een "must" en als je geluk hebt kan je de enorme "Bumphead" papegaaivis in het ruim tegenkomen!

Blue Ribbon Eel-Ricky Ferguson-Rhinomuraena quaesita

Coral gardens - [2]

Deze koraal tuin ligt in het midden van de baai, vlak voor een duikresort, tussen het wrak van de Liberty en de drop-off in.
Het rif, bestaande uit zacht en hard koraal met tafel koralen en vuur koralen, begint op een diepte van 3 meter en gaat op ongeveer 14 meter over in een zandheling, waar veel interessant leven te vinden is.
In de tuin heb je veel "poets-plaatsen" met lipvissen en garnalen die het schoonmaken voor hun rekening nemen.
Dieper op de zandheling kom je grote sponzen tegen met jonge Keizersvissen, koraalduivels en scholen "catfish". Hou altijd het diepere gedeelte in zicht, want er kunnen "Bumphead" papegaaivissen, wit en zwartpuntrifhaaien voorbij komen.
Door de geringe diepte is deze duikplaats, net als het wrak, ideaal voor een nachtduik!

the River area - [3]

Deze plek kan je als start en einde zien van de muur duik, maar heeft genoeg te bieden om er een hele duik van te maken, een uitstekende plaats voor de beginnende duiker.
Gelegen aan het einde van de baai waar de rotsen een goede bescherming bieden voor jonge vis met een maximale diepte van 14 meter.
Het heeft een schuine zandbodem met een rotsachtig gebied aan de kant waar de baai eindigt.
Op de zanderige bodem vind je de Mantis garnalen, sepia's, koraalduivels en anemonen met hun bewoners.
Verder kan je het volgende tegenkomen: trompetvissen, inktvissen, blauw gestipte pijlstaartroggen en trekkersvissen. Tijdens de schemering kan je jonge zwart en witpuntrifhaaien zien rondzwemmen.

Drop-off / the Wall - [4]

Deze muur is gevormd uit drie oude lavastromen van de Gunung Agung en daalt af tot een diepte van meer dan 60 meter. De Drop-off kan worden gedoken op verschillende niveaus, afhankelijk van ervaring, en is een uitstekende multi-level duik. Stroming is matig, maar kan sterk zijn tijdens de volle en nieuwe maan.

Clown Triggerfish-Balistoides conspicillum

Het eerste gedeelte heeft een rotswand die overgaat in een zandheling.
Hier kan je tussen de rotsen "leaf" schorpioenvissen, naaktslakken, garnalen en koraalvlinders tegenkomen.
De helling gaat over in een prachtig rif dat zich ontwikkelt tot een verticale wand op 15 meter af dalend naar 60 meter. Afhankelijk van de stroming bereik je, op ongeveer de helft van de duik tijd, op 30 meter diepte een geweldige 3 meter grote Gorgonian.
Dit is de plaats waar je de wat grotere witpuntrifhaaien, grote Napoleon lipvissen, trekkervissen, "Bumphead" papegaaivissen en murenen kunt spotten.
De duik eindigt in de duikplaats "river area - 3" en met de overvloed aan het kleinere spul, een leuke veiligheid stop.


Andere duikplaatsen in het gebied rondom Tulamben

Op nog geen 10 minuten rijden, zowel ten oosten als ten westen van Tulamben, zijn vele duikplaatsen die nog niet zijn benoemd of nog wachten om ontdekt te worden.
Hieronder beschrijven we een aantal van de reeds bekende plaatsen ...

Batu Kelebit - [5]

Dit is een bootduik die vanaf Tulamben binnen 10 minuten kan worden bereikt met een lokale vissersboot, Jukung genaamd.
Batu Kelebit bestaat uit twee grote onderwater rotsen en drie steile bergruggen die afdalen naar een diepte tussen de 30 en 50 meter.
De watertemperatuur is kouder dan in Tulamben en is te wijten aan een koud water whirlpool.
De stroming kan hier sterk zijn met een zicht tussen de 15 en 20 meter.
Het water hier is rijk aan plankton; dit samen met de diepte van deze site geeft een goede kans om grote vissen zoals haaien, Manta's, tonijn en barracuda's te zien.

Cuttlefish-Ricky Ferguson-Sepia pharaonis

Seraya secrets - [6]

Eigenlijk is dit een lang gerekt gebied, 10 minuten rijden naar het zuiden van Tulamben, waar meerdere duikplekken liggen.
Wij omschrijven hier 2 van de plaatsen die voor het Seraya resort liggen, wat wij ook voor u kunnen boeken. Dit resort, met een Zwitserse eigenaar, bied de mogelijkheid om u dagelijks naar Tulamben te brengen, met een auto, of voor het duiken met de boot. Zeer mooi gelegen en rustig resort met een uitstekende keuken!

Nu de duikplaatsen gelegen voor het resort:
De bodem daalt naar een diepte tussen 3 en 9 meter en staat bekend als Top Secret. Dit gebied wordt niet afgeschermd door een baai en de zee kan hier wat ruwer zijn met een zicht tussen de 10 en 15 meter.
Niet veel koraal maar een overvloed aan het kleinere zeeleven zoals hengelaarsvissen, "Ribbon Eels", "Scorpion fish" en koraalduivels.
Vanaf 10 meter tot 35 meter kom je op de volgende duikplaats, Deep Secrets, waar er een grote kans is om zeepaardjes, inktvissen, "mimic octopus", gestreepte harlekijnmeervallen, tijgergarnalen en grotere hengelaarsvissen te vinden.

Kubu (niet op de kaart)

Het plaatsje Kubu ligt een paar kilometers ten noordwesten van Tulamben en heeft verschillende duikplaatsen.
Sinds 2009 zijn hier een paar hotels gevestigd en nu ook een duikresort pal aan het strand, wat wij ook voor u zouden kunnen boeken.
Het resort heeft een hele grote tuin met daarin groot zwembad, bungalows en de mogelijkheid tot het huren van een prive villa.
Voor het resort heb je 3 duikplekken, direct vanaf de kant te bereiken, en 2 die met een boot te bereiken zijn.
Wij hebben hier 2 verschillende kantduiken gemaakt in februari 2011 en waren verrast over de uitstekende kwaliteit van het rif en de enorme vis variatie die hier te vinden is.
Bijna geen stroming en, voor de tijd van het jaar, een goed zicht, het rif loopt van 5 tot 40 meter diep en beide duikplaatsen waren absoluut de moeite waard!
De duikschool is uitstekend met goede duikgidsen en nieuwe duikapparatuur.